Näin hoidat lemmikkikaniasi

Harkitsetko lemmikkikanin hankintaa? Etkö tiedä kuinka olisi parasta valmistautua uutta ystävääsi varten? Tässä muutamia vinkkejä kanin parhaaseen mahdolliseen hoitoon! Ensiksi sinun tulisi muistaa, että kanirotuja on monia erilaisia. Eri rodut poikkeavat toisistaan niin ulkonäön kuin myös luonteen perusteella. Jotkut kanit vaativat tarkempaa hoitoa kuin toiset, esimerkiksi pitkäkarvainen kani tarvitsee säännöllistä harjausta. Turkissa olevat takut voivat vaikeuttaa sen liikkumista ja ärsyttää turkin alla olevaa ihoa. Täytyy myös muistaa, että jotkut kanirodut ovat lapsiystävällisempiä kuin toiset.

Sen lisäksi, että kanin turkista on pidettävä huolta, on myös kynsien leikkaaminen ensiarvoisen tärkeää. Pitkät kynnet voivat pahimmillaan tehdä kanin liikkumisesta kivuliasta ja ne saattavat katketa sekä aiheuttaa katketessaan verenvuotoa. Kaneille myydään eläinliikkeissä sopivia saksia. Muista myös säännöllisesti tarkistaa lemmikkisi hampaat. Hampaiden tulisi kulua luonnollisesti, mutta mikäli näin ei käy, purenta voi käydä kanille epämukavaksi ja vaatia eläinlääkärikäyntiä. Kania ei tarvitse yleisesti ottaen pestä, ellei sillä ole näkyviä tahroja turkissa.

Kanilajien erilaisia ominaisuuksia

Kani- ja jänislajien välisiä eroja on useita. Eroavaisuuksia löytyy esimerkiksi ulkonäössä, elintavoissa ja käyttäytymisessä. Jänikset ovat kooltaan suurempia ja pitkäraajaisempia, niiden poikaset syntyvät näkevinä, kun taas kaninpoikaset sokeina. Kanien turkki pysyy samanvärisenä ympäri vuoden, mutta jänisten turkin väri muuttuu vuodenajan mukaan. Kanilajit voidaan kesyttää ja pitää lemmikkinä, mutta jänikset pysyvät villeinä. Myös sosiaalinen käyttäytyminen on erilaista – siinä missä jänikset viihtyvät itsekseen, kanit ovat sosiaalisia ja tarvitsevat usein lajitovereidensa seuraa.

Kanit ovat yleisesti ottaen melko ujoja ja arkoja. Ne oppivat kyllä luottamaan ihmiseen säännöllisen ja hyvän totuttamisen avulla, mutta on hyvä antaa kanille rauhallisempi kolo tai nurkkaus häkissä, jonne se pääsee piiloon. Niille on suunniteltu omia pieniä häkkeihin sijoitettavia mökkejä, jotka toimivat rauhoittumispaikkana. Uroskanit ovat usein suurempia kuin naaraskanit ja eri rotujen väliset kokoerot ovat hyvinkin suuria. Kääpiökanit ovat pieniä, mutta esimerkiksi jättikanit voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi.

Kanin jokapäiväinen hoito

Kanilla tulee olla tarpeeksi suuri häkki ja sen on hyvä päästä päivittäin hyppimään vapaasti. Koska kanilla on hyvä olla lajitoveri seuralaisenaan, häkki on hyvä mitoittaa siten, että kumpikin yksilö mahtuu liikkumaan vapaasti häkissä. Kania voi silitellä ja paijata, mutta mikäli se ei siitä pidä, kannattaa kanin arka luonne pitää mielessä ja opettaa sille hellyydenosoituksille hitaasti. Kanilla tulee olla jatkuvasti tarjolla puhdasta vettä. Osa kaneista juo mieluummin juomapullosta ja osa kupista. Pullo on helpompi pitää siistinä ja täyttää raikkaalla vedellä säännöllisesti.

Ruoka-ajat voidaan säännöllistää joko niin, että kani saa ruuan pari kertaa päivässä tai kuppia voidaan täyttää päivän mittaan. Kuiva heinä on tärkeä osa silmäterän perusravintoa. Myös esimerkiksi tuoreet vihannekset ovat hyvää ravintoa kanille. Muista kuitenkin tarkkailla sen painoa. Häkin siivous on hyvä tehdä ainakin kerran viikossa tai heti, kun huomaa häkin purujen olevan sotkuisia. Voit valita, ovatko pelletit vai purut paras alusta häkkiin. Olisi kuitenkin tärkeää, että alusta on pehmeä ja imukykyinen kanin ulostetta ja virtsaa varten. Sen voi myös opettaa käyttämään vessalaatikkoa. Kätevää!