Tietoa lemmikkikanista haaveileville

Kanit ovat valtavan suloisia ja hellyttäviä lemmikkieläimiä, joihin ei voi olla rakastumatta! Kani on suhteellisen pitkäikäinen lemmikki, sillä vaikka ne elävät keskimäärin 5–8 -vuotiaiksi, voivat ne saavuttaa jopa yli kymmenen vuoden iän. Lemmikin ottamiseen liittyykin aina suuri vastuu. On myös hyvä pohtia, onko oma elämäntilanne juuri nyt sopiva eläimen hankkimiselle. Ennen lemmikin hankkimista päätöstä kannattaa siis harkita huolella. Kanista huolehtimiseen liittyy omia erikoispiirteitä, jotka on hyvä tietää ennalta. Seuraavassa näistä tärkeimpiä, jatka siis lukemista!

Oikeanlainen ruokinta on hyvän hoidon A ja O

Kanit ovat kasvissyöjiä. Niille pitää olla jatkuvasti tarjolla raikasta vettä ja kuivaheinää, sillä ne eivät kestä paastoa. Tuoreruokana niille voi tarjota muun muassa porkkanaa, salaattia, tuoretta ruohoa, tuoreyrttejä, vehnänoraita sekä persiljaa. Hivenaineita kanit saavat niille tarkoitetuista siemen- ja pellettirehuista. Lisäksi voi tarjota esimerkiksi näkkileipää. Kanilla olisi hyvä olla tarjolla myös puun oksia pureskeltavaksi. Kaalien suhteen tulee noudattaa varovaisuutta. Niiden liian runsas syöminen voi aiheuttaa kanille terveysongelmia, kuten liiallista kaasun muodostusta tai muutoksia virtsan koostumuksessa.

Kanien eri asumismuotoja

Kanit tarvitsevat paljon tilaa, sillä häkkikanikin voi elää irrallaan ja se oppii sisäsiistiksi. Tällöin on kuitenkin huolehdittava, että sähköjohtoja ei ole kanin ulottuvilla, ja on noudatettava erityistä varovaisuutta, ettei se joudu esimerkiksi tallotuksi tai oven väliin. Jos kania halutaan asuttaa häkissä, häkin on oltava tarpeeksi iso. Häkin vähimmäispituus pienimmillekin kaneille on yli metri. Häkistä tulee päästä jaloittelemaan useamman tunnin ajaksi päivittäin. Ulkoasumuksessa tulee olla ruokapaikka ja varjoisa nukkumasoppi. Asumuksen tulee olla sellainen, ettei kani pääse kaivautumaan ulos tai joudu hyökkäyksen kohteeksi.

Koska kanit ovat laumaeläimiä, ne tarvitsevat paljon hoitoa ja huomiota. Niiden kanssa tulisi siis viettää aikaa. Kanikaveruksiksi on varminta valita kaksi naarasta samasta poikueesta. Koska kanit lisääntyvät perin tehokkaasti, steriloimatonta urosta ja naarasta ei tule jättää keskenään lyhyeksikään aikaa, ellei poikasia varta vasten haluta. Kanin voi ottaa matkalle mukaan tuttuun lomapaikkaan, mutta matkustaessa on tärkeää huolehtia riittävistä juoma- ja ruokatauoista. Myös lämpötilan sopivuudesta tulee huolehtia. Usein kannattaa kuitenkin hankkia kanille hyvä hoitaja matkan ajaksi. Hoitajaksi sopii kanille tuttu vastuullinen henkilö tai hoitajaa voi kysellä esimerkiksi 4H-yhdistyksistä. Yhtenä vaihtoehtona ovat myös eläinhotellit.

Kanit harrastuksena

Sekä ennen kanin hankkimista että onnellisena kanin omistajana kannattaa kartuttaa tietoja eläimestä, sen hoidosta ja käyttäytymisestä mahdollisimman paljon. Lukemisen ja opiskelun lisäksi kaniharrastusta voi laajentaa vaikkapa näyttelyillä, kaniaiheisella blogilla tai pelaamalla jänisaiheisia pelejä netissä. Vaihtoehtoja on monia. Esimerkiksi kaninäyttelyihin pääsevät osallistumaan kaikki kanit. Niissä käytetään kahta arvosteluluokkaa, eli ulkomuoto- ja lemmikkiarvostelua. Lemmikkiluokassa kania arvostellaan sen lemmikkiominaisuuksien mukaan, ja mukaan pääsevät kaikenväriset ja -rotuiset kanit, myös paperittomat.

Turkin ja kynsien hoito

Lemmikkikania harkitsevan on hyvä tietää ennalta myös se, että kanin kynsien leikkaamisesta tulee huolehtia parin viikoin välein. Kanin turkki tulisi harjata muutaman kerran viikossa tai useammin, kun taas pesusta eläin huolehtii pääsääntöisesti itse. Jos pesulle on kuitenkin tarvetta esimerkiksi kanin sotkettua itsensä, käytetään siihen mietoa, hajusteetonta pesuainetta. Kani tulee kuivata pesun jälkeen, jotta se ei vilustu. Ulkoloisia voi hoitaa apteekista saatavalla loisshampoolla. Sairastunut kani tulee viedä pikaisesti eläinlääkärille.